Vnorovy uchvátil běh

V jihomoravské obci Vnorovy se dovedou pořádně vnořit do řešení pestré palety aktivit. V sobotní odpoledne ožila třítisícová obec vystoupením malých mažoretek, které předváděly svou dovednost. Následně proběhly lité souboje dětí ve dvanácti věkových kategoriích ve které byla celková účast byla 312 závodníků! Běžecké odpoledne bylo prošpikováno doprovodným programem. Mezi nejatraktivnější se řadil běh s pivní bečkou na 60 metrů. Vítězem se stal domácí Michal Tomeček, který si za odměnu odnesl  soudek zlatavého moku.

Organizátoři byli zvědaví, zda se podaří běžcům stlačit loňský rekord maďara László Tótha – 29: 43 min. Hned po startu jubilejního patnáctého ročníku tohoto závodu, se vytvořila dvoučlenná skupinka kterou tvořil ukrajinec Shafar Vitali a loňský vítěz maďar László Tóth. Tato dvojice nasadila vysoké tempo, na které doplatil maďarský vytrvalec. Ukrajinec se urval po pětistech metrech a suverénně zvítězil v rekordním čase 29:23 min. Tóth dobíhal s velikým úsilím a s třívteřinovým náskokem uhájil druhou pozici. Nejlepším českým běžcem se stal ultramaratonec Daniel Orálek, který skončil celkově pátý.

Velikým překvapením byl výkon Vaška Bitaly, který obsadil v nabité konkurenci nádherné sedmé místo v čase 34:02 min. Po mistrovství Evropy v letním biatlonu si dal na chvíli pauzu, která mu prospěla a Vašek navazuje na výbornou formu. Tomáš Polášek, novic našeho klubu dojel do Vnorov pár minut před startem.  Bez rozcvičení vybíhal přímo na trať a doběhl na 30. místě v čase 41:10 min.

V kategorii žen se poprvé běžela na zkrácené trati pětka. Ani v této kategorii nebylo od začátku pochyb o vítězce, neboť běloruské běžkyni nestačila většina mužů a od startu si jen zvyšovala svůj náskok, který byl v cíli až 50 vteřin. Aleksandra Dulibová zvítězila v čase 16:36. Za ní na střibrné pozici doběhl maďarka Zita Kácserová, která se specializuje na třikilometrový steeplechase. Třetí doběhla slovenka Jana Zatlukalová za 17: 40 min. Nejlepší českou běžkyní se stala veteránka, Jana Klimešová. Mladší běžkyně zůstaly tentokrát zřejmě doma a užívají si letních radovánek v rodinném kruhu.

O tom, že tento závod si získal velikou oblibu svědčí i rekordní účast v hlavním závodě, který absolvovalo 194 běžců. Ti co zaváhali, nevadí. Za rok mají šanci přijet do Vnorov a vnořit se do příjemné atmosféry běžeckého klání.

Označeno v Nezařazené, Reportáže
Facebook
AK EZ Kopřivnice